Argument
Origami este o ocupație universală pentru orice vârstă: la orice etapă de dezvoltare a copilului, adolescentului, tânărului, omului matur.
Tangramul – este un joc format dintr-o hârtie pătrată decupată în alte forme geometrice din care se poate forma o figurina (de ex. o plantă, un animal, un obiect)
Origami sau arta împăturirii hârtiei oferă multiple avantaje. Este o tehnica de origine japoneză de realizare a unor modele prin împăturirea unei hârtii, de obicei pătrată, fără tăieturi, fără lipici, fără colorare.
O simpla bucata de hârtie care se transformă într- o floare, un animal sau un obiect util produce încantare, plăcere și motivație de a lucra. Plierea hărtiei nu este doar lucru manual, ci necesită un aport considerabil „din partea creierului”.
Prin conţinutul acestui opţional oferim cadrul propice pentru formarea unor priceperi şi deprinderi multiple şi completarea, valorificarea şi consolidarea cunoştinţelor de geometrie. Mai mult, pe lângă trăsături precum răbdarea şi corectitudinea, origami şi tangram dezvoltă o serie de alte calități morale cum ar fi: hărnicia, dărnicia creatoare, spiritul de economie, dragostea față de natură, simţul estetic, tenacitatea, capacitatea de adaptare la exigentele unuigrup.
Totodată, oferă pedagogilor şi o serie de modalităti de educare a unor aptitudini şi capacităti intelectuale foarte prețuite în lumea contemporană, cum ar fi: îndemânarea manuală, imaginaţia, fantezia, creativitatea, intuiţia, vederea tridimensională, memoria, capacitatea de abstractizare, ingeniozitatea.
Secretul acestui opţional constă în faptul de a dărui şi a împărti cu altii. Confucius spunea:
Dacă îi dai unui om un peste, îl salvezi de foame o zi;
dacă îl înveti să pescuiască, îl salvezi pentru o viaţă.
METODOLOGIA DESFĂŞURĂRII ACTIVITĂŢII OPŢIONALE
Activitatea opţională se planifică o dată pe săptămână, iar durata activităţii nu depăşeşte durata normală a unei activităţi (aprox. 40 min.), pe parcursul acestui an scolar.
Se lucrează pe grupuri a 5-6 preşcolari.
Conţinuturile, obiectivele şi modalităţile de realizare sunt stabilite în funcţie de resursele materiale existente, de nivelul grupei de copii, durata de timp pentru care este gândit opţionalul, particularităţile individuale ale copiilor.
DIMENSIUNI ALE ÎNVĂȚĂRII
-Motricitate fină în contexte de viață familiare;
-Curiozitate, interes și inițiativă în învățare;
-Activare și manifestare a potențialului creativ.
COMPETENȚE SPECIFICE
-Își coordonează mușchii în desfășurarea unor activități diversificate specifice vârstei;
- Manifestă curiozitate și interes pentru experimentarea și învățarea în situații noi;
- Demonstrează creativitate prin activitățile practice desfășurate.
CONTINUTURI
- Figurine din hârtie realizate prin împăturire reprezentănd diverse obiecte din natura.
Activități de învățare:
- Metode didactice: conversaţia, explicația, demonstraţia, exerciţiul, expunerea.
- Mijloace de învăţământ şi materiale didactice: hârtie colorată, hârtie origami.
- Forme de organizare: cu întregul grup, pe grupuri mai mici, individual.
Rezultate măsurabile
- Expozitii cu lucrarile copiilor.
Resurse umane: copiii, educatoare, părinţi
Evaluarea prin care se finalizează acest opţional sunt:
- Concursuri de creaţie la nivelul grupei, al grădiniţei, al comunităţii locale sau concursuri naţionale pentru preşcolari;
- Probe practice
- Portofoliu
- Expoziţii
Bugetul proiectului
- Surse proprii, sponsorizări ale părinților
Concluzii:
Prin obtinerea unui obiect bine realizat, ORIGAMI, TANGRAM influențează personalitatea preșcolarilor, îi face să îndrăgească această artă, le dă încredere în forțele proprii și le cultivă dorința de dezvoltare personală. Origami este o tehnică foarte apreciată la nivel european și mondial, unde este folosită ca metodă didactică la unele discipline. La noi în țară se aplică la cercuri, cluburi sau asociații, la specializarea arhitectură și foarte puțin în învățământul preșcolar.
Bibliografie
Zulal Ayture-Scheele – Hobby origami – construcţii din hârtie pentru cei mici şi cei mari, Ed. M. A. S. T. ;
*** - Tangram – carte-joc de decupat şi asamblat, ReCoop, Bucureşti ;